İnsan Neden Yalan Söyler/Dr.Kemal Sayar

Yalan söylemek toplum düzenini bozar. İnsanın, "neden yalan söylüyorum?" sorusunun cevabını bulması gerekir. İşte size ipuçları...
1- Patolojik Yalanlar: Kişi doğruyu söylemek kendisi için daha avantajlı olsa da yalan söyler. Önceden düşünmeden, o anda öylesine söylenen yalanlardır. Bu durum da yalan söyleyen kişinin kişisel gelişimine ve sosyal hayatına büyük zarar verir.

2- Hayali Yalanlar: Küçük çocuklar gerçeği iyi değerlendiremedikleri için uydururlar. Yetişkinlerin bunu yalan olarak değerlendirmemesi gerekir. Bu durum geçicidir, sakin olun.

3-Taklit Yalanlar: Çocuklar ana-babayı örnek alır. Ana-babanın yalanına tanık olan çocuk, yalan söylemeyi öğrenir. Örneğin; gezmeye gidiyoruz diyerek doktora götüren anne-baba çocuğun yalan söylemesine zemin hazırlar.

4-Sosyal Yalanlar: Bunlar en yaygın olan yalanlardır. Pembe yalanlar da denir ama kesinlikle masum değildir. Kişiye olan güven duygusu zedelenir, inandırıcılığını kaybeder. Kendi kişiliğine de büyük zarar verir. Cep telefonundan biri aradığında cevap vermez ama karşılaştıklarında "görmedim" der.

5-Savunma Yalanları: Kişi kendini korumak için yalan söyler. Şayet sık sık eleştiriliyorsa, sert tepki gösteriliyorsa, mükemmelliğe zorlanıyorsa kişi yalana başvurabilir. Doğru söylediğinde "yalan söylüyorsun" diye suçlanan çocuklarda da, bu yalanlar alışkanlık haline gelir.

6- Yüceltilmiş Yalanlar: Başkalarının hayranlığını kazanmak için söylenen yalanlardır. Toplumda dinlenmek ve sayılmak için söylenen yalanlardır. Ben askerdeyken diye başlayan subjektif konularda söylenen yalanlardır.

Niçin yalana baş vuruyorsanız hemen onu terk edin. Çünkü yalan söyleyerek toplumda var olamazsınız, aksine kişiliğinize büyük zarar verir, güvenilmez bir kişi olursunuz.