Feyz 245. Sayı Editörden

Bu sayımızın ana konusu, 7-8-9 Ekim 2011 tarihinde Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen, "Vefatının 900. yılında İmam-ı Gazali" konulu sempozyum vesilesiyle gündeme gelen "İmam-ı Gazali". Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in açılış ve kapanış konuşmalarını yaparak katıldığı sempozyumda İmam-ı Gazali'nin fikirleri, sunulan çok sayıda tebliğle ortaya konuldu ve etraflıca tartışıldı.

Dergi olarak takip ettiğimiz sempozyumun ilim ve fikir hayatımıza anlamlı katkıları olacağı kesin. İmam-ı Gazali gibi bir İslam aliminin yeni nesillere hakkıyla tanıtılması adına bu çabayı gönülden destekliyoruz.

Gelecek yıllarda bu konuda yapılacak çalışmalara bir başlangıç oluşu itibarıyla da sayfalarımıza taşıdığımız bu sempozyumu çok önemsiyoruz. Bu amaçla, İslam Araştırmaları Merkezi'nde (İSAM) Dr. Semih Ceyhan'la bir de röportaj gerçekleştirdik. Konuyu "Gazali, İslam dindarlığının portresini çizdi." sözleriyle özetleyen Semih Ceyhan'la "Gazali'de zühd kavramı"nı konuştuk. Büyük bir zevkle okuyacağınıza eminiz.

Feyz'in bu sayısında Eyyübi Işıksal, Budizm'i eleştiren harika yazısıyla yine aramızda… Tibet Budizmi'ne merak sarmış ve Lamaizm misyonunu yayan bir Himalaya grubunun üyesi olan eski arkadaşına yazdığı gayet eğitici ve uyarıcı bir mektupta, aynı zamanda bu işe ilgi duyan Türk sosyetesinin acıklı halini gözler önüne seriyor.

Dr. Mehmet ÖZTÜRK "Kalp ve Çeşitleri" adlı makalesinde, "İslamiyet, kalp üzerine bina edilen, kalbi kendisine merkez alan ve onun yörüngesinde şekillenen bir kültür ve medeniyettir." diyerek manevi kalbin farklı boyutlarına dikkatlerimizi çekiyor.

Dr. Alper Yücel Zorlu ise "Hacerü'l Esved'i Nereye Koyalım?" adlı yazısında, trafikteki kaos ve kavgalara çözüm olarak empati yeteneğimizi kullanmamızı teklif ediyor.

Gelecek sayıda farklı bir gündemle tekrar bir araya geleceğiz. Bu arada tüm okurlarımızın Kurban Bayramını içtenlikle kutlar ve hayırlara vesile olmasını dileriz.

Sevgiyle kalın…