Salavat Getirmenin Faziletleri

Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), bize, hem bu dünya hem de ahiretimiz için gerekli olan şeyleri söylemiştir. Bundan dolayı O'nun emirlerine kulak vermeliyiz.

Salât kelimesi, Peygamberimiz'e (s.a.s.) yapılan duâ, istiğfar ve rahmet gibi anlamlara geliyor. Selam malum olduğu üzere, muhatabına sağlık ve esenlik dileklerini sunma ameliyesidir. Günlük dilde daha çok kullandığımız salavat ise, salât kelimesinin çoğuludur. Allah, "Muhakkak ki Allah ve melekleri Peygamber'e hep salât ederler. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin ve tam bir içtenlikle selâm verin." (Ahzab, 33/56) buyurarak bizlerden Efendimiz'in (s.a.s.) ismini andığımız zaman salavat getirmemizi istiyor. Bu ayetten hareketle alimlerimiz Allah Rasulü'nün (s.a.s) isminin geçtiği yerde bir defa salât ve selâm getirmenin vacip olduğunu, isminin tekrar edilişi sayısınca ise salavat getirmenin müstehap olduğunu söylemişlerdir.

Esasen hayatı boyunca ümmeti üzerine titreyen Efendimiz'in (s.a.s.) adı zikredildiğinde bu işi hafife almadan, salât ü selam getirmeyi bir ibadet çoşkusu içinde yerine getirmeliyiz.

Büyük veliler, salât ü selamı teşvik eden âyet ve hadîslerden hareketle birbirinden güzel salavat örnekleri ortaya koymuşlardır. "Delâilü'l-hayrât" bunlardan biridir. Delâilü'l-hayrât çok güzel salavatlar vardır.

Efendimiz'e salât ve selâm getirmenin önemini vurgulayan pek çok hadis-i şerif rivâyet edilmiştir.

1. "Kim bana bir defa salât getirirse, Allah da ona on salât getirir ve on günahını affeder; on derece yükseltir." (Nesei, Sehv, 55)

2. "Yeryüzünde Allah'ın seyyah melekleri vardır. Onlar ümmetimin selâmını (anında) bana ulaştırırlar." (Nesei, Sehv, 46)

3."Kim bana tek bir defa salât u selâm getirirse, Allâh da ona on defa salât eder." (Dâvud, Vitr, 26; Dârimî, Rikâk, 58)

4. "Kıyamet günü bana insanların en yakını, bana en çok salavat edendir."43

"Gerçek cimri, yanında anıldığım hâlde bana salavat etmeyendir." (Tirmizi, Daavât, 110)

5. Bir gün Resûlullah sevinçli olarak geldi. Kendisine: "Sizi sevinçli görüyoruz!" denilince, şöyle buyurmuşlardır: "Bana melek geldi ve şu müjdeyi verdi: "Ey Muhammed! Rabb'in diyor ki: "Sana salât eden herkese benim on rahmette bulunmam, selâm eden herkese de benim on selâm etmem sana (ikram olarak) yetmez mi?" (Nesei, Sehv, 55)

6. "Allah benim için iki melek görevlendirmiştir. Ben bir müslümanın yanında anıldım da bana salavat getirdi mi, mutlaka o iki melek ona: "Allah seni bağışlasın" derler. Allah Teâlâ ve diğer melekleri de o iki meleğe cevap olarak: "Amîn" derler. Bir müslümanın yanında adım zikrolunduğunda da bana salavat getirmedi mi, mutlaka o iki melek: "Allah seni bağışlamasın." der. Yüce Allah ve öteki melekler de o iki meleğe cevaben: "Amîn" derler." (Heysemî, Mecmeu'z-Zevâid, 10/164-166) buyurmuşlardır.

 BESMELE-İ ŞERİFE'NİN FAZİLETİ

 Osman bin Affan (Radıyallahü Anh) Resulüllah (S.A.V.) Efendimizin Besmele-i Şerifin esrarından sorar. Resulü Ekrem: "O, İsm-i Azam'dır, İsm-i Azam'la O'nun arasındaki yakınlık gözün beyazı ile siyhı arasındaki yankılık gibidir."buyururlar.

  BİR MELEK VAZİFELENDİRİLİR

  Enes (Radıyallahü Anh) dan: "Her kim, şeytanın şerrinden Allah Teala'ya on defa sığınırsa (Yani Euzü Besmeleyi çekerse), onun için bir melek vazifelendirlir, şeytanını o kimseden uzaklaştırır." Buyurmuşlardır.

  ŞEYTANIN BELİ KIRILR

  Yine bir hadis-i şerifde; "Mü'min Eüzü Besmeleyi çektiğinde, şeytan der ki: Belim kırdın, sana bir şey yapma takatım kalmadı."

  TEHLİKE İLE KARŞILAŞINCA

  Hz. Ali (Radıyallahü Anh) dan: "Bir tehlike ile karşılaşığında, (Bismilla hir-rahmanirrahım vela havle vela kuvvte illa billahil aliyyilazim)de, muhakkak Allah Teala çetiştli musibet ve belalardan seni muhafaza eder, onları senden çevrir."

İbn-i Abbas (r.a) dan edilen rivayette: "Allah Teala o kimseden yetmiş türlü belayı çevirir."

ŞEYTANLA ARASINA ÜÇYÜZ PERDE

  Hasan (r.a.) dan: "Her kim şeytanın şerrinden Allah'a sığınırsa, Cenab-ı Ecelli ve Ala, o kimse ile şeytanın arasına 300 tane perde kılar, her perdenin arasını sema ile yerin arası gibidir." (Her hicabın arası 500 senelik mesafedir.)

  HER HARFİ İÇİN DÖRTBİN SEVAP

İbni-i Mes'ud (r.a.)dan: "her kim Besmele-i Şerifi okursa, Cenab-ı Ecelli ve Ala her harfi için o kimseye dört bin sevap yazar, dönrt bingünahını affeder, dört bin dercesini yükseltir."

YEDİYÜZ SENELİK NAFİLE İBADET SEVABI

  Diğer rivayette: "kim besmeleyi çekerse, Allah Teala o kimse için yedi yüz senelik nafile ibadet sevabı yazar."

  İKİ MİLYON SENEDE YAZILMAZ

  Enes bin Malik (r.a.)dan: "Eğer ağaçlar kalem, denizler mürekkep, melaikeler, insanalr ve ciniler katip olalardı, iki milyon senede bemele-i şerifin sevabını yazamazlardı."

  BESMELEİ OKUUYAN MEHŞERE GELİĞİ VAKİT

  Peygamberizimiz buyururlar ki; "Dünyada besmele-i şerifi çeken bir kavim mahşere gelir, onların sevapyaları günahlarından ağır gleir, bunları gören diğer ümmetler, (bunarlın sevabı ne kadar ağırdrır) derle, onlara denir ki, (bunalr her sözlerine Allaha Teala'nın ism-i Alisi olan besmeleyi çekerlerdi.), eğer terazisinin bir kefesine besmel-i şerife, diğer kefesine semalar, yerler ve bunların içinde bulunanlar konsaydı, bsemele-i şerife ağır glerid. Cenab-ı Ecelli ve Ala bu ümmetin her belan korunması için bir emniyet her hastalıktan kounması içni be reva, şeytanın şerrinden korunması için bir kale kılmıştır. Yere geçmekten, yangından, simanın değişmesinden besmele hürmetine muhafaza kılmışıtr. Okumaya devam ediniz, besmele ile Celal ve kerem sahibi olan Rabbinize yaklaşınız." buyurmuştur.

  DAĞLAR TAŞLAR TESBİH EDER

  Diğer rivayette: "Her kim besmele-i şerifi itikadı sahiha ile okursa, onunla birliket dağlar tesbih ederler." buyurmuşlardır.

Diğer rivayette: "Bir kul, besmeleyi çektiğine cennte: Lebbeyk Allahümme sa'deyk ey Rabbim seni falanca kulun "Bismillah…" dedi, sen o kulun cehenneminen uzaklaştarıp cennetine idhal eyle, der." buyurmuşlardır.