Yulafı (Avena Sativa) sadece güzel bir at yemi olarak düşünmek yanlıştır. İnsan için de şahane bir gıda maddesidir. Asırlar boyu bu kıymetli nebat insanlar tarafından ana besin maddesi olarak kullanılmıştır. Yulaf unu su ve sütle birlikte pişirilirse bebekler için son derece kıymetli bir mama elde edilmiş olur. Bu mama bebeğe devamlı olarak yedirilirse yavrunun sıhhati garanti altına alınmış olur. Bebek rahat uyur.Büyümesi hızlanır. Zira bu nebatta bebeğin ve küçük çocuğun muhtaç olduğu her şey vardır. Yalnız küçükler için mi? Hayır; büyüklerde yulaf unundan yapılan yiyeceklerle beslenirlerse mide rahatsızlıklarından, bilhassa mide ülserinden kendilerini korumuş olurlar.
Şifalı nebatlar arasında müstesna bir yeri olan yulafın anavatanı Anadolu ve kuzey Mezopotamya'dır. Tropik bölgeler hariç bugün dünyanın her köşesinde ziraatı yapılmaktadır. Yulaf taneleri (Fructus avenae) ilaçtır. Samanı da ilaç değerindedir. Yulaf tanesinde çok kıymetli proteinden başka glukonine, acit pantothen, karotin, silisli asit, kalsium, mangan, kobalt, karbonhidrat gibi aktif maddeler ve bol miktarda B1, B2, B6, E vitaminlerinin yanında az miktarda da fosfor bulunmaktadır.
FAYDALARI
Yulaf; mide ve oniki parmak bağırsağı ülserlerine, gastrit ve safrakesesi hastalıklarına, şeker hastalığına ve kabızlığa karşı kullanılır. Bir miktar yulafın su içinde bekletilmesi ile elde edilen mayi öksürüğe bire birdir
YULAF ÇAYI
Şimdi de çok kıymetli bir deva olan yulaf samanı çayını tarif ediyorum:
1) 3 yemek kaşığı ezilmiş yulaf tanesi, 1 su bardağı kaynar su içine bırakılır. 10 dakika sonra az miktarda bal ilave edilerek içilir. Bu çaydan sabah, öğle ve akşam birer su bardağı içilmelidir. Yulaf tanesi çayı iştahı açar. Boğaz ağrılarını, göğüs ağrılarını, nezleyi yok eder. Fikri yorgunluğu ortadan kaldırır, uykusuzluğu giderir, sinirleri teskin eder. Troid guddesinin çalışmasını yavaşlatır. Şeker hastalarına bu çayı devamlı içmeleri tavsiye edilir. Bu çay organ kireçlenmesine çok faydalıdır. Ayrıca tansiyon düşürür.
2) Bir avuç yulaf samanı ince ince kıyılır 1/2litre su içinde yarım saat kaynatılır. Bu çaydan 4-5 hafta müddetle içilirse, başlangıç halindeki şeker hastalığını yok eder. Bu usül yıllar boyu (insülin) almaktan daha iyidir. Zira bu çay 300'ün üzerine çıkan şeker seviyesini tekrar normale döndürür. Yapılan araştırmalar neticesi ortaya çıkmıştır ki; yulaf samanı çayı sadece pankreasın çalışmasını hızlandırmaz, aynı zamanda vücudu besler. Bu çay pankreasın çalışmasını düzenler. Bilhassa şeker hastalarının bu çayı devamlı içmeleri tavsiye edilir. Zira yulaf samanı çayı insülinin yerini alabilecek kudrettedir. Yulaf samanından yapılan çay ayrıca mesane rahatsızlıklarına, boğmacaya, öksürük, karaciğer ve akciğer rahatsızlıklarına, boğaz nezlesi ve uykusuzluğa iyi gelir.
YULAF ÇORBASI
2 yemek kaşığı yulaf tanesi,
1 yemek kaşığı tereyağı,
2 bardak su, biraz tuz.
Önce su kaynatılır, yulaf ilave edilir. 10 dakika kaynatıldıktan sonra tereyağı ilave edilir. Çorba kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Yulaf çorbası kuvvet ve sıhhat kaynağıdır. Bilhassa nekahet döneminde hastanın biran evvel yataktan kalkmasına yardımcı olur. Yulaf çorbası ishallerde hastaya devamlı olarak verilmelidir. İshale karşı; yulaf çorbası harikalar husule getirir. Bu çorba devamlı yenirse mideyi kuvvetlendirir. Yaşlı insanlar için bu çorba şahane bir uyku ilacıdır. Yatmadan evvel yenilen bir tabak yulaf çorbası rahat bir uykuyu garanti eder. Çocuklara da bol miktarda B vitamini ihtiva eden bu çorbadan yedirmek gerekir.
YULAF MERHEMİ
Bir avuç dolusu iyice ezilmiş yulaf tanesi 1/2 litre su içinde 2saat kaynatıldıktan sonra tahta bir kaşıkla kavrularak merhem haline getirilir. Yulaf merhemi egzamaların üzerine sarılırsa iyileştirilir. Donmak üzere olan uzuvlara tekrar hayatiyet verir. Kaşıntıları giderir.
YULAF MASKESİ
Bir avuç dolusu yulaf unu bir çay bardağı sirke ile iyice karıştırılarak hamur haline getirilir. Bu hamur maske gibi yüze yapıştırılırsa yüzü temizler, güzelleştirir, sivilce ve lekeleri yok eder.
YULAF TATLISI
Herkesin severek yiyebileceği yulaf tatlısını tarif ediyorum, mutlaka deneyiniz.
1 su bardağı ezilmiş yulaf tanesi,
1 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı bal,
2 adet elma (büyükçe), püre halinde,
1 su bardağı dolusu fındık içi ezmesi
Bütün bu malzeme iyice karıştırılarak servis yapılır.