Spor; çağımız bilgi toplumlarının gündemine giderek daha çok yerleşmektedir. Her yaşın boş zamanlarını değerlendiren güzel bir etkinliktir.
Sporcular üzerinde yapılan çok sayıda araştırmalar göstermiştir ki, fiziksel aktivite organlarımızın fizyolojik yaşlanmasını anlamlı biçimde yavaşlatmaktadır. Yine, düzenli fiziksel aktivite ruhsal hastalıkların sıklığını azaltmaktadır.
Sportif egzersiz, günümüz bilgileri ışığında vücudumuzun bütün doku ve organlarının sağlıklı çalışmasının garantisidir. Az çalıştırılan bir doku veya organ, artık fizyolojik becerilerinden uzaklaşır ve vücuda yabancılaşır.
Spor aktivitesi kişilere başlıca şu kazançları sunar;
1- Ruhsal yönden günlük yaşantının stresini azaltır.
2- Kişinin çevresiyle ilişkisini geliştirerek sosyal bütünleşmesini sağlar.
3- Kendine güveni arttırır.
4- Mesleki alanda kişiyi başarılı ve verimli yapar.
5- Spor, ruhsal ve kalp-damar hastalıklarına karşı en iyi koruyucu araçlardan birisidir.
6- Spor, insanlar arasında birlik, kardeşlik, dayanışma ruhunun gelişmesini sağlayan ve toplumun kendisine saygınlığını arttıran bir etkinliktir.
Günümüz uluslararası spor yarışmalarında başarılı sporculara sahip olmak, ilgili toplumun sosyal ve ekonomik gelişmişliğini tamamladığının "bir simgesi" sayılmaktadır.
Endüstrisi ileri ülkelerde görüyoruz ki, büyük işletmelerin yönetimleri çalışanlarına, giderek yaygın ve düzenli biçimde (haftada 2-3 seans) spor yaptırmaktadırlar. Niçin mi? Çünkü; spor yapan personelin işletmede verimi artmaktadır.
Spor egzersizleri, kişileri psikiyatrik rahatsızlıklara da dirençli kılmaktadır.
Öte yandan, spor yapanlar, aynı şartlardaki spor yapmayanlara kıyasla, çoğunlukla daha kültürlü ve esprili insanlar olarak tanınırlar. Bu kimseler fiziksel ve ruhsal yönden daha güçlü beden ve beyin yapısına sahiptirler. Sporcu kendisiyle ve çevresiyle kavga değil, uyum içerisindedir. Kısaca sporcu kültürlü, sağlıklı ve mutlu kişidir. Bu bakımdan, spor toplumlarda amaç değil, araç durumundadır.
Bir ülkedeki verimlilik ve gelişmişlik düzeyi, o ülkede bulunan genç neslin kişisel performanslarıyla paralel yükselir. Ülke nüfusunun genç yaştaki birey sayısı ne kadar fazla olursa, gelişme ve ilerleme kapasitesi o derece yükselmeye elverişlidir.
Peki gençlik bu gelişmişlik savaşında kendisini ne kadar ve hangi düzeyde eğitiyor ?
Hangi alanda ne işle meşgul olursanız olun temel bir gerçekle karşı karşıyasınızdır. O da; "verimli olabilmek için sağlıklı kal"
Sağlıklı kalmanın birkaç önemli unsuru vardır. Bunlar başlıca; iyi beslenme, yeterli uyku ve dinlenme, stresten olabildiğince uzak durma, sigara-alkol ve zararlı maddeleri kullanmama, yeterli ve düzenli spor yapma.
Çevremize baktığımızda görüyoruz ki gençlik trend adı altında gürültülü ortamlarda zararlı maddeleri kullanarak, sabahlara kadar uyumadan, heyecan adı altında sürat yarışları yapmakta, sağlığı tehdit eden her türlü etkeni uygulamakta ve günden güne kendisini yıpratmaktadır. Gelişmiş ülkelerde bu tehlike fark edilmiş ve spora teşvik adı altında ülke çapında büyük ulusal spor projeleri oluşturulmuş, spor tesisleri arttırılmış ve gençler spora teşvik edilmiştir.
Türk milleti olarak çoğumuzun farklı alanda kullandığı bir söylem vardır. "Bana bir şey olmaz". Genelde hepimiz bu sözü bir şekilde bir yerlerde söyleriz. Hasta olduğumuzda doktora gitmeyiz. Sakatlıkları önemsemeyiz. Sigara, alkol kullanımını ciddiye almaz hatta bizler de kullanırız. Özellikle genç neslin çok sayıda olduğu ülkemizde bizler; gençlere örnek olmalı, onları iyi ve verimli alanlara yönlendirmeliyiz.
Spor ülkemizde ne zaman lüks değil ihtiyaç haline gelirse, o zaman ülkemiz kalkınmış olacaktır. Genç nesli kötü koşullu ortamlardan spor tesislerine çektiğimiz an ülkemiz kazanmış olacak.
Gençlik döneminde farklı sıkıntılar içerisinde olan birey, spor sayesinde hem fiziksel kapasitesini, hem de psikolojik yapısını sağlamlaştırdığı için, hayat mücadelesinde daha güçlü, icraat içerisinde bulunduğu iş alanında da daha verimli olacaktır. Spor aktivitelerini de düzene koyduğunda zararlı maddelerden gün geçtikçe uzaklaşacak, farklı insanlarla tanışıp sosyal kaynaşma sağlayacak, düşünce yelpazesini geliştirecektir. Böylelikle genç birey daha olgun, daha yapıcı ve sabırlı bir karakter sahibi olacaktır. Bu yapı, kesinlikle kendisine hayat mücadelesinde pozitif sonuçlar sağlayacaktır.
Özellikle son dönemlerde ailelerin üniversite sınavlarına girecek çocuklarına sporu yasaklamaları çok yanlıştır. Öyle ki her genç ders çalışma saatleri dışında 2-3 saatini ama gezerek, ama internette sörf yaparak ve hatta kötü ortamlarda bulunarak geçirmektedir. Peki bu boş zamanı sabit ve düzenli spor tesisinde, spor yaparak geçirmesinde ne zarar olacak? Hiçbir zarar olmayacaktır. Profesyonel sporcuların yaptığı aktif antrenmanlar dışında spor yapmak ne insanı çok yorar, ne de zeka seviyesini düşürür. Tam tersine düzenli ve seviyeli egzersiz vücut yapısını sağlamlaştırırken aynı zamanda nöromüskular (sinir) sistemi olumlu yönde etkiler ve daha pratik ve hızlı düşünmemizi sağlar. Aileler şunu bilmelidir ki; sınav öncesi son akşam ve sınav sabahı çocuğa yedirilen tatlı ve diğer uyarıcı besinler yerine çocuğunuzu hazırlık döneminde düzenli egzersize yönlendirirseniz daha iyi performans alma olasılığınız yüksektir.
Gençlik döneminin en büyük sorunlarından biri de aşırı gergin olmalarıdır. Arkadaşlarına çok bağlı olan ergenlik yaşındaki bireyler de büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sıkıntıları spor ile iyi ve verimli bir şekilde aşma fırsatı varken tam tersine bireyi kısıtlama yolunu seçerseniz sadece genç bireyi değil kendinizi de sıkıntıya sokmuş olursunuz.