Sağlığı korumada temel etkenlerden biri olan duyguların sağlıklı yaşama etkilerinden bahseder misiniz?
Sağlıklı yaşamın ana kurallarından birisi de duygu durumunun sağlığa etkisidir. Nefsin hareketi, can hareketi olarak da anlatılan bu durum insan sağlığını çok fazla etkiler. Öfke, neşe, kuruntu, utanma, keder ve korku gibi pek çok duygunun bedeni etkilemede yarar ve zararlarının birçok ilaçtan büyük olduğu eski tıp kitaplarında örneklerle anlatılır. Nefsin hareketinin bedende faydaları ve zararları açısından o kadar tesiri vardır ki, en kuvvetli zehir bile o kadar zararlı olamaz. İnsanın duygu durumu o insanda zehir, yemek ve ilaçlardan daha etkilidir. Yiyen ve içen kişinin vücudunda zehir, harareti tende hissedilmedikçe farkına varılmaz. Duyguları etkileyen bir olay ise insan bedeninde anında tesirini gösterir. Öyle ki kişi bir konuda endişe veren veya bir hoş haber duysa veya kötü haber işitse derhal onun eseri yüzünün renginde belirir, tavrı bir anda değişir. Bu yüzden duygu durumunun sağlığa tesiri çok fazladır.
Duygu durumlarından öfke bedeni nasıl etkiler?
Öfkelenmek ve kızmak, insan bedenini sevinçten ve diğer ruhsal durumlardan daha çok etkiler. Öfke ve kızgınlık, kanı hemen harekete geçirir, sıcaklık verir, bedeni hararetlendirip vücuttaki hıltları harekete geçirir. Eğer öfkelenmek orta kararda olursa vücut harareti yürekten bedenin dışına çıkar ve öfkeden hemen sonra beden kuvvetlerinde ve beden cevherinde sevinç ve neşe belirir. Özellikle mizacı serin olanlar aşırı öfkelenmezlerse o öfke nefsin bir hareketidir ve onlar için yararlıdır.
Aşırı öfke ve kızgınlık kanı kaynatır, safrayı arttırır ve insan benzini değiştirir. Önce teni kızdırır sonra sarartır. Çünkü hayati cevherler bozulur ve insanın teninde renk kalmaz. Öfke ile kısa zamanda insan içgüdüleri karmaşık duruma girer ve görüntüdeki güzellik bozulur. Eğer çok büyük öfke birden bire yürekten koparsa can yürekten çıkar ve hemen helak olur yani...
Yazının tamamını dergimizden okuyabilirsiniz.