Portakal'ın Sağlığa Katkısı

"Portakal, çok kıymetli meyvelerden biridir. Kış aylarında çeşitli vitaminleri yeterli miktarda sağlar. Kalp, kan katılaşması ve hazım için çok faydalıdır. "Havi olduğu ve nadir yiyeceklerde bulunan P vitamini ile vücudumuzda ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar; bunların kireçlenip sertleşmesini önler. Böylece damar çatlamasında vukua gelecek kanamalara ve felçlere mani olur. Bacaklardaki varisi geçirir.

"Bol C vitamini soğuk algınlığı, grip ve benzeri hastalıklara karşı vücudun korunma gücünü artırır. Çeşitli hastalıkları çabucak atlatma imkanı sağlar. "Portakalda mevcut B vitamini ile fosfor, sinir sisteminin kuvvetlenmesini ve iyi çalışmasını sağlar. Sinir zafiyetini giderir. Bedeni ve bilhassa ruhi sıkıntıyı, yorgunluğu geçirir.

"Portakalda mevcut B vitaminleri ve bol fosfor, sinir sisteminin kuvvetlenmesini ve iyi çalışmasını sağlar. Gözaltı, yüz ve boyunda karışmış kısımlara, ince portakal dilimleri koyulmalı ve 10-20 dakika orada tutulmalıdır. Böylece o kısımlar beslenir, tazelik kazanır ve kırışıklıklar gider. Yüzde pudra varsa, önce sabunlu su ile yıkanmalıdır. Bol portakal, genç kalmayı ve uzun yaşamayı sağlar.

"Portakal, bol vitamin ve madeni tuzları ile hasta ve çocukların kansızlığını giderir. Yüzün pembe ve taze olmasını sağlar. "Portakal, kanı durultarak büyük fayda sağlar. Çeşitli sebeplerden kan koyulaşır ve içerisinde pıhtıcıklar hasıl olur. Bu sert pıhtıcıklar, ince kan damarlarını tıkayarak kalp sektesi, ekzama, saç dökülmesi, el-ayak parmaklarının uyuşması ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklara, hatta ölüme yol açabilir. Bu rahatsızlıkları olan kimseler için portakal suyu en iyi ilaçtır. Hasta, taze sıkılmış bir portakal suyuna, 3 misli su ve 1 tatlı kaşığı şeker katarak içmelidir. Günde 6-8 bardak böyle su içerek 4-6 hafta sonra kan durulur, içindeki pıhtılar kaybolur ve hastanın rahatsızlıkları giderilmiş olur. Bu gibi kimseler, hastalıklarının tekrarlanmaması için, buna devam etmelidirler.

"Portakal, hazmı artırır. İnsanlar 20 yaşına kadar ve 40 yaşından sonra mide ifrazatı kafi gelmemeye ve hazmında zorluk çekmeye başlarlar. Her yemek üzerine yenilecek 1 portakal, mide ifrazatını artırır, hazmı kolaylaştırır ve iştah açar. Ayrıca portakal, ağızdaki mikropları öldürür.

"Portakal, karaciğeri çalıştırır ve safra ifrazatını artırır. Bilhassa portakal kabuğundan yapılan reçel, bu bakımdan daha tesirlidir. Kabuktaki esans, karaciğerle birlikte mide ve bağırsakları da çalıştırır. Bağırsaklarda pekliği giderir. Gazı önler. Bağırsaklarda kokuşmayı önler ve vücudun zehirlenmesine mani olur. Peklik olanlar her sabah portakal kabuğu reçeli yemelidir.

"Taze sıkılmış portakal suyuna biraz da şekerli su katarak hastalara verildiğinde, onların ateşini düşürür. İhtiyarlara ve nekahat devrinde olanlara komple bir gıda vazifesi görür, onların çabucak iyileşmesini, eski gücünü almasını sağlar. Herhangi bir hastalıktan zayıf düşmüş kimselere portakal suyu, bir yumurta ile birlikte çırpılıp içirilirse daha çabuk kuvvetlenip iyileşir.

"Küçük çocuklarda; Sınai mamalar, kaynatılmış süt ve benzeri gıdalarla beslenen küçük çocuklara günde 1-3 kahve kaşığı taze sıkılmış portakal suyu vererek onların büyümeleri, hastalıklara dayanıklı olmaları, raşitizm ve skorbüte karşı korumaları sağlanır.

"Portakal, vitamin ve doğrudan kana geçen şekeri ile hastalara ve sporculara kolayca enerji sağlar. Portakalın içindeki asitler ve madeni maddeler, şeker hastalarının susuzluğunu giderir ve kandaki şeker seviyesinin düşmesine yardım eder. Bu bakımdan portakal, şeker hastaları için hem bir gıda ve hem de ilaç vazifesi görür. Günde 2-3 adet yenilebilir.

"Zayıflamak için; yarım litre suya 1 portakal ve 3 liman kabukları ile ince dilimler halinde doğranmalı, 10 dakika hafif ateşte kaynatılmalı, sonra 2 yemek kaşığı bal karıştırılarak 5 dakika daha kaynatıp indirilmeli ve soğuğa bırakılmalıdır. Günde bundan 3-4 bardak içildiğinde zayıflamayı temin eder.

"Kan pislenmelerinde, zehirlenmelerde, fazla ilaç alınıp organların yorulmasında, yüzün ve cildin sivilcelerle kaplanması hallerinde portakal kürü, çok fayda verir. Sabahları sadece 1-2 portakal yenilmeli, öğleye kadar başka bir şey yenilmemelidir. 3-5 gün sonra büyük iyileşme hissedilir. Portakal, kan içindeki zararlı maddelerin temizlenmesini sağlar.

"Portakal kabukları kurutulup toz haline getirilir. Pasta, sütlaç vs. üzerine serpilen bu toz, onlara hoş koku verir ve hazımlarını kolaylaştırır; iştah açar.

"Kuru portakal kabukları mutfak veya salonda yakılınca oralara sinmiş yemek ve sigara kokuları giderir.

"Deri eldiven, çanta, ayakkabı ve benzeri eşyalar önce portakal kabuğu ile ovulur ve sonra kuru yumuşak bezle parlatılırsa, eski parlaklıklarını alırlar.

Not: Mide rahatsızlıkları olanlar portakalı yememeli veya çok az ve tatlı olanları yemelidirler. Yenilecek portakallar tabii olgunlaşmış olmalıdır. Fazla sarartılanlar pek yararlı olmaz. Kesilen veya sıkılan portakalları bekletmeden yemelidir. Bekleyince değeri düşer.